събота, 19 май 2012 г.

Еклектиката като стил в интериора

       Еклектика (от гръцки eklegein – избирам) е “стил” в интериорния дизайн, който представлява безразборно смесване на различни стилове. Няма точно установени правила по които това да се направи. Тази липса на точни изисквания дава възможност да се допускат безброй грешки, които след това да бъдат оправдани с този «стил». В действителност царува истинско безстилие.  
       Итериорът влияе силно върху настроението и самочувствието на хората. Затова той трябва да създава комфорт и уют, да носи спокойствие и да ни зарежда с добра енергия. Като вид стил за обзавеждане на интериора, еклектика е често предпочитана и прилагана, тъй като позволява да се съберат различни мебели и елементи от различни епохи. Еклектиката дава възможност за повече смесване, отколкото синхронизиране, и обзавеждайки по този начин трябва да постигнете авангардна визия, а не кич. И все пак има една обща характеристика, която е основна – много ярки цветове. В този стил, /който аз трудно приемам като такъв/ се получава една смесица, която създава впечатление за помещението на склад, отколкото на уют за живеене. Примерни комбинации, които можете да срещнете са килим в стил пачуърк с диван в класически стил, или кресла от ратан в дневната с килим тип животинска кожа, пъстри възглавнички в комбинация с модерна мека мебел, столове край масата за хранене в различен стил. 

     Еклектика в дневната

     Еклектика в спалнята


     Еклектика в детската стая

     Еклектика в кухнята


1 коментар:

  1. Благодаря ви за статията.Надявам се че ще ни показвате още модерни и нови тенденции в това как да обзаведем дома си.От скоро чух за този стил и веднага му станах почитателка.Дори стаята ми на вилата мога спокойно да кажа, че е в този стил.Присъствието на по ярки цветове и щампи,карат окото, но и душата да се чувства по- добре и по - освежена.Дано интериорните дизайнери не спират да измислят нови техники за обзавеждане и каране едно помещение да говори.

    ОтговорИзтриване