събота, 7 април 2012 г.

Обзавеждане в стил Шаби шик

       Shabby chic (в буквален превод-опърпан шик) всъщност е названието за стил характеризиращ се с преднамерена натруфеност, нежност, и романтичност, множество цветя и стилна, тежка викторианска мебел. Цветовете са бял - като основен и „бонбонените” всевъзможни пастелни варианти на розово, жълто, лилаво, синьо, зелено, крамаво, бежово. Възникнал е във Великобритания под въздействието на декорациите в големите провинциални имения, където диваните били облицовани в пъстра сатенирана басма, на прозорците имало кретонови пердета, протрити антични мебели, стените украсени със стари картини и на масите вази, пълни със свежи цветя. Поради тази причина един от основните елементи на стила са розите, които обикновено са розови, по-рядко червени, понякога даже със сини оттенъци. Интериорът в  Шаби шик, представлява смесица от типична шведска декорация и френско шато. Доразвива се през 18 век и става много популярен във Франция, Швеция и Америка.
       Мебелите при този бонбонен стил имат античен вид. Може да си закупите нови мебели специално произведени в този стил или сами да си направите такива от старите, които имате в наличност, като първоначално ги боядисате в бяло и след това ги захабите допълнително по ръбовете с шкурка. За добавяне на конкретни детайли, може да апликирате с различни цветя , чрез техниката „декупаж”. За меката мебел материите при Шаби шик са леки, меки и ефирни. Завеси, кувертюри, покривки и възглавници са от памук, дантела, кадифе. Най-често са бели или в млечни тонове, понякога с мотиви от цветя. Лампите са висящи и помпозни, най-често стъклени полилеи. 
       Проектите, които ви предлагам са за обзавеждане на еднофамилна къща състояща се от кухня, трапезария, дневна, спалня и две детски стаи. Семейството има две тинейджърки.Няма коментари:

Публикуване на коментар